2 Køer og 7 Geder

 

Det er søndag i Bolga. Ved 19-tiden kom Bismark på besøg i vores hus. Bismark er vores houseboy, der er inkluderet i huslejen. Han flytter rundt på støvet, vasker gulv og så videre. Bismark tilbyder sig også, når der skal vaskes og stryges tøj. Han kan også gå til byen og handle. Og kok er han også. Det sidste har vi dog ikke set ham begive sig ud i endnu.

Bismark undskyldte, at han ikke havde været på arbejde i dag. Han var nemlig blevet kaldt til familieråd hos faderen, der bor ½ times kørsel på cykel herfra.

Familiens ”problem” er, at Bismarks ældre bror var blevet forelsket i en pige J

Broderen havde allerede sendt de 5 perlehøns af sted til pigens forældre, for at anmode om hendes hånd. For fem perlehøns som en gave til pigens forældre er det første trin frem til et giftermål. Og kassen med perlehønsene var åbenbart blevet accepteret.

Derfor er næste skridt i forberedelserne at skaffe to køer og syv geder. Her i området er der tradition for at følge denne handel med brude: Hvis der ikke bliver leveret køer og geder, bliver pigen ikke ”frigivet” af sine forældre.

Nu er det heldigvis sådan, at der ikke var sat noget krav op for, hvor store køerne skal være. Jo større køer - jo mere koster de naturligvis. Bismark fortalte, at en lille ko nok kunne fås til 250 Ghana Cedis. Det svarer til 1.200 danske kroner. For der var enighed i familierådet om, at 2 små køer måtte være en tilstrækkelig flot gave.

Så med en hurtig udregning kom Bismark frem til, at familien skulle skaffe 500 Cedis for at kunne købe de to køer. For familien var desværre ikke i besiddelse af køer. (Og her vil jeg indskyde, at vi slet ikke talte om gederne. Så de må jo koste noget mindre.)

På familierådet i dag var man åbenbart enige om at starte på at skaffe de to køer ved fælles hjælp. Men med månedslønninger på måske 10 – 50 Cedis (50 – 250 kr.) for folk, der har arbejde, kræver dette projekt en hel families samlede indsats. Så den side af historien vil vi følge op på hen ad vejen, hvis vi hører mere herom.

Vi talte lidt om alternative løsninger med Bismark: Hvis nu mand og kvinde virkeligt gerne ville være mand og kone, kunne de så ikke bare flytte et andet sted hen for at blive gift og så sætte bo sammen? Så kunne de jo spare såvel køer som geder.

Hertil svarede Bismark, at det kunne de jo godt. For så kunne de jo lægge deres samlede formue sammen. Og for de penge kunne de måske selv købe en ko og håbe på bedre tider, så den anden ko kunne blive efterleveret til pigens far.

Et andet forslag fra os var, at Bismark’s lillesøster måske kunne blive afsat som brud. Herved fik faderen så to køer og syv geder, som han kunne give videre. Den idé var slet ikke fremmed for Bismark. Men han mente ikke at systemet kunne bruges i dette tilfælde.

Summa summarum: Her i området er der ikke nogen anden løsning frem til et giftermål end, at mandens familie leverer de 2 køer på den ene eller den anden måde. Bismark kunne i hvert fald slet ikke se nogen mulighed for at smyge sig udenom denne handel. Ja, han fortalte, at det kun var her i området, man håndhævede sådan et krav. Hvis vi for eksempel tog nogle hundrede kilometer sydpå til Kumasi kunne en brud fås nok for en kasse Guiness-øl. Og det er da en produktudvikling jeg kan forstå. Men jeg har dog endnu ikke fået checket op på, om der eventuelt er en kvalitets-forskel på piger fra Bolgatanga og fra Kumasi.

Så nu bliver det spændende at høre yderligere om familiens manglende to køer og syv geder.

Efterskrift:

Vi har i de forløbne dage checket op på ovenstående. Og beretningen er korrekt. Dog er der lidt uenighed om antallet af køer og geder. Ja, Francis tilføjede endog, at der også skal leveres et antal hunde til pigens far.

Francis:

Francis er selv gift med en kvinde fra et andet distrikt. Og her er aftalen næsten tilsvarende: Francis leverede perlehønsene til pigens far, der accepterede anmodningen. Men køerne skulle først leveres, hvis kvinden viser sig at kunne føde børn. Såfremt hustruen ikke er i stand til at blive gravid, kan man returnere pigen til forældrene. Og så skal der ikke leveres køer.

Efterfølgende vil manden så blive tilbudt en anden kvinde.  Og såfremt ægteparret får børn, skal ægtemanden betale en eller flere køer til pigens forældre.

Konrad:

Mand og kvinde finder selv hinanden uden indblanding fra forældrene. I en periode er de kærester og går ud med hinanden. Når de alvorligt mener at det skal være dem, går de til forældrene.  Manden medbringer perlehønsene og anmoder om pigens hånd.

I de første en – to uger foretager de to familier undersøgelser om ”modparten”: Er de beslægtede? Har de nogen alvorlige sygdomme? Er der noget negativt at fortælle om familierne?

Hvis undersøgelserne viser sig tilfredsstillende starter ovenstående historie med køerne og så videre.

LH