Vores hus! Og hvordan vi fungerer i det.

Vi er i eget hus fra lørdag d. 21.02.09, 14 dage efter vor ankomst til Ghana. Indtil nu har vi haft udmærkede hotelværelser med aircondition, hvor vi har kunnet søge tilflugt, når temperaturen steg os FOR meget til hovedet. En rigtig dejlig tilvænningsperiode til det varme vejr.

Denne eftermiddag flytter vi imidlertid ind i det, der skal være vores bolig de næste uger, til vi atter vender næsen hjemad. Det er ingen hemmelighed, at det er lidt bekymrende, at vi skal tilbringe den varmeste måned i Nord Ghana, det fortæller lokale os, uden AC(aircondition). Men vi er med på at gøre et forsøg, for stedet vi bor, er noget udenfor byen i et dejligt, roligt område, og tæt på landsbyerne.  Det er et guesthouse hørende under The Presbytherian Health Care Center, som jeg i skrivende stund endnu ikke ved så meget om. Francis har skaffet denne mulighed, som er økonomisk indenfor rækkevidde, nu vi har fundet ud af, at vi ikke kan bo i hans kontorhus, som først var meningen.

Den første uge er husets største værelse, et dobbeltværelse, udlejet til anden side og har været det i en måneds tid, og derfor ikke til vores disposition. Senere finder vi ud af, at det er Konrad, vi har som med-logerende og han viser sig at være rigtig hyggelig og en god informationskilde vedr. mange ting. Han er social worker og ansat i en organisation, der tager sig af streetchildren, samler dem op, finder familier til dem, sørger for skolegang, uniformer og bøger til de er færdig uddannede.

Så indtil Konrads nye lejlighed er færdig, må vi ”klare” os med enkeltværelset, og det går også helt godt, selv om JEG, kunne ønske mig sengen lidt større – men Lars er tilfreds!  

Nu et forsøg på at give et indtryk af huset, opfulgt af billeder. Selve huset set udefra får I også på billede.  Vores ”have” består af meget omhyggeligt fejet rødt grus (som er det, vi er omgivet af på savannen) og strækker sig over et større område, og huser flere bygninger med forskellige funktioner, bl.a. hovedkvarterets kontorer samt huse for ”staff”, (ansatte, der fejer, gør rent m.m.), samt endnu et guesthouse, med 3 individuelle værelse, en fælles opholdsstue, bad og toilet og et køkken, som vores husalf, Bismark benytter, når han skal lave med til ”staffmeetings” m.m.

En lille indhegnet terrasse fører os til hoveddøren. Den indhegnede terrasse forstår vi siden, er for at holde alle dyrene: hundene, gederne, perlehøns og alm. Høns m fl. ude.

Indenfor en dagligstue til fælles afbenyttelse af beboere i de to værelser, huset rummer. Når Konrad flytter ud bliver hele huset vores!

Det første, der fanger dit blik, når du træder ind ad døren, er et stort gitterbur højt på modsatte væg. Indholdet i buret er et TV, godt og grundigt bag lås og slå.  

Jeg som har hævdet, at der ikke findes kriminalitet i Ghana, må tage dette op til revision. Hoveddøren lukkes og låses også så snart, vi har været igennem den. Vore cykler, som er en helt anden historie, og som jeg har skrevet lidt om i en mail, tilrådes vi ustandselig at aflåse, og skal vi på marked, skal de parkeres et sted, hvor de er under opsyn! I lille DK parkerer vi bilen, og DET koster, her parkerer v i CYKLEN og DET koster!!! Godt nok kun en 5’er, men alligevel! Gårdsdagens markedsdag tilbragte vi sammen med vores Bismark og han sagde, det skulle være sådan, at vi skulle give en skilling for P. I det hele taget råder alle os til at passe på vores ting. Nu har vi hørt mange historier og passer på vores ting, som vi har fået besked på.

I opholdsstuen er der flere vinduespartier, hvert enkelt vindue bestående af, eller brudt op i 8 stykker/paneler, der kan åbnes, bringes til vandret eller mindre, afhængig af hvor megen luft man ønsker sig, via et håndtag i sidepanelet, således at der bliver 8 små åndehuller. Alle vinduer heldigvis med insektnet. Vi finder dog alligevel et net med huller! Bismark, bedyrer at nettet vil blive repareret. Der er endvidere gardiner for alle vinduer, dels for at tage støv, som der er rigeligt af i luften, dels for at holde varmen/solen ude. Gardinerne har set bedre dage, men i stuen er de da i det mindste ens! I stuen og i soveværelserne er der en fan, den kunne vi ikke undvære. I perioder, hvor strømmen er gået, og det gør den næsten dagligt, står luften herinde totalt stille og det hjælper ikke at gå udenfor, for dér er det lige sådan.

I stuen er der også en del overpolstrede møbler, stole, sofaer og i midten et spisebord (der rokker) og 4 spisestuestole med polstring. Gulvet er fint, terasso, ensartet gennem hele hytten.  Fra stuen er der adgang til køkken og de to værelser. Køkkenet bruger vi til at lave morgenmad i og til lidt hjemmelavet om aftenen, et par æg, stegte tomater, the, kaffe osv. . Vores hovedmåltid er vi nødt til at spise ude, der er ikke faciliteter til andet og det er også for svært at få fat i de ting vi evt. skulle bruge til at lave mad selv. Bismark vil gerne lave mad til os, hvis vi aftaler det i forvejen. Vi har endnu ikke turdet!

I køkkenet har vi sat vores eget medbragte gear (som ikke er meget, men lidt tallerkner, kopper, glas og bestik) på de eksisterende borde. Vi har købt opvaske- og vaskebaljer og har fundet en rytme. Selv om der p.t. ikke er meget at få af grøntsager og frugt her i tørkesæsonen, så er der dog appelsiner og ananas bananer og snart mangoer + lidt mere. På vores lille også medbragte el juicepresser laver vi et stort glas appelsinsaft hver morgen, som bekommer os særdeles vel.

Vores soveværelser, hvoraf enkeltværelset skulle fungere som kontor, men p.t. er Lars’s soverum, er ikke helt op til standard. Den ene madras i dobbeltværelset har meget tilbage at ønske, den er så blød, at man når igennem til bundbrædderne, når man lægger sig på den, og disse brædder er nogle ordentlige moppedrenge, ikke tynde, som vi kender dem hjemmefra. Det gør ikke godt at ligge på en af de der kanter!. Vi har forhørt os om den kunne byttes med en anden et andet sted fra i huset, men det overvejes nu om der kan indkøbes en ny svarende til den anden madras i dobbeltværelset. Dette tager tid, så vi venter tålmodigt i hvert vores værelse og det går da også ganske fint. Resten af huset, bad, toilet og strygerum med vask, taler vist for sig selv på billederne. Det er et rigtig godt lille sted, hvor vi har det helt privat (ja, lige bortset fra Bismark, der kan komme på alle tidspunkter af døgnet, men dog altid banker på først). Han er så sød at vi ser igennem fingre med tingene. Han kunne godt bruge et kursus i hygiejne, gulvspanden bliver brugt til gulv, til aftørring af alting i huset og til vasketøj, om ikke mere. Pga. støvmængden, der kommer ind med vinden, når fans’ne, kører, skal der gøres rent helst dagligt, men det sker jo ikke. Skidt, bare vi kan holde os friske og raske, tager vi det hele som en oplevelse.

Som I kan se på billederne, har vi pyntet lidt op med kurve og andet, jeg har købt på det lokale marked. Nu har vi indtaget vort hjem.!